Asbest İkamesi

Asbest İkamesi

Asbest İkamesi

Asbest, kanserojen bir etkiye sahip olup; yapısında lif bulunan, kimyasal maddelere, ısıya ve aşınma gibi fiziksel etkilere karşı dayanıklı olan bir mineraldir. Asbest’in diğer ismi piyasada “amyant” adıyla bilinmektedir. Silikat grubunda yer alan asbest lifleri, mekanik özellikleri bakımından tercih edilmekte ve ısıya karşı dayanıklı olması nedeniyle endüstri sektöründe kullanılmaktadır.

Asbest İkamesi Liflerinin Özellikleri

Endüstri sektöründe asbest liflerinin yaygın olarak kullanılmasının birçok nedeni vardır. Özellikler liflerin yumuşaklığı, esneyebilme kabiliyeti, bükülme özelliği, liflerin uzun boy yapısı ve ısıya karşı dayanımı gibi özellikleri sayesinde birçok sektörde kullanılmaktadır. Bu özellikleri sayesinde birçok kompozit malzemenin yapısına asbest ikamesi yapılmaktadır. Bu özelliklerin dışında aşınmaya ve korozyona karşı dirençli olması, erime noktasının 1200°C’nin üzerinde olması gerekmektedir. Bu sebeple yanmaz sınıfında bir malzeme olması, elektrik iletkenliğinin düşük seviyede olması, asidik ve temel özelliği gösteren sıvılara karşı dayanıklılığı, elastiklik ve sertleşebilirlik özelliklerinin yüksek seviyede bulunması ve çimento benzeri malzemelerle uyumlu bir karışım özelliğine sahip olması gibi faktörlerden dolayı endüstri sektöründe kullanılmaktadır.

Asbest İkamesi Çeşitleri

Endüstri sektöründe birçok malzemenin üretiminde yer alarak takviye unsuru olarak kullanılan asbest ikamesi, genel olarak iki ana gruba ayrılmaktadır.  Serpantin grubu (Krizotil asbest) ve amfibol asbest (hornblende asbest)  olmak üzere 2 gruptan oluşmaktadır. Serpantin grubu (Krizotil asbest) dünyada asbest üretiminin % 94 ‘lük kısmını teşkil etmektedir.